oglašavanje

A falka vadászni indul

» » írás / 

 

Az a karaktergyilkos hisztéria, ami Kovács István egykori olimpiai bajnok első hallásra valóban meglepő kijelentése nyomán elszabadult, két mechanizmust is leleplez. Az egyik az, hogy a fröcsögő kommentek és a heccelésre szakosodott portálok világában lehetetlen két mondatnál hosszabb összefüggést a lincselésre vágyó csürhe agyába eljuttatni.

 

Amit Kovács magyaráz, az nagyrészt vállalható és korrekt, még akkor is, ha személy szerint nem gondolom ízlésesnek azt, amikor egy sportoló hagyja, hogy a személyét és az eredményeit bármelyik politikai erő a maga legitimálására és szavazatok szerzésére használja. Hiába mondja azonban a magáét mégoly érthetően, a nyilvánosság platformjain mindössze a háromszavas mém marad fenn: "Nem vagyok Fideszes." Hiába folytatná, a tömeg máris üvölt: "Hazudsz! Patkány! Menekülsz!" Még életükben nem gondoltak bele abba, hogy az a kép, amit a felületes, média által keltett benyomásaik alapján formáltak valakiről, nem is biztos, hogy a valóságban is fekete vagy fehér. A sötét, proli tömeg azonban tévedhetetlennek és mindentudónak képzeli magát, holott korlátolt és ostoba, csak a lincseléshez meg a kritikátlan ünnepléshez ért.

 

Másrészt az is árulkodó, hogy amint akad egy jobboldali figura, aki nyilvánosan fel akarja mondani a szekértábor-logikát, mindkét kurzus hívei brutális erővel támadnak rá. Ebben az országban ugyanis egzisztenciák és életművek ezrei épülnek a másik oldal gyűlöletére. Ha ezek után kiderülne, hogy ezt a gyűlöletet nem muszáj nap mint nap kiélni és megélni, hanem túl is lehet rajta lépni, akkor ők mindent elveszítenének. Ezért nem fér a világképükbe egy jobbos olimpiai bajnok, aki inkább hazafi és polgár, mint Orbán kutyája. Ezek a szekértábor-gyűlölködők a lelkük mélyén ugyanis érzik, hogy ők bizony kutyák. Gyurcsány kutyái vagy Orbán kutyái? Esetleg más kutyái? Mindegy. A falka vadászni indul.

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus