Botka gyémántbányája

» » írás / 

 

Pár hónapja Puzsér írta a Magyar Nemzetben az alábbi sorokat Pogátsa Zoltánról, az újbalos közgazdaságtan hazai prófétájáról:

 

„Az MSZP kampánya még Pogátsa szerint sem sokkal több jelenleg, mint ködszurkálás és hazudozás. Konkrétan így fogalmaz: «Ezen a bérszínvonalon ugyanis, ami ma van Magyarországon, nincs megoldás a költségvetés kérdéseire. Ezért is rettentő izgalmas, mit tesz majd le az asztalra – ideje volna már – programként Botka László, mert ha nem számol azzal, hogy bért kell emelni, akkor rossz a számolás.» Értsük jól: Pogátsa Zoltán, a neomarxizmus prófétája attól a szocialista közgazdászhátországtól reméli a megoldást, amelynek tagjai két hónapja egymás közt még a Bokros-csomag sikerével hencegtek. Olyan neoliberálisoktól várja a programot és a számokat, akikre az elmúlt pár évben még – teljes joggal – kígyót-békát kiabált. Olyan ez, mintha Kolumbusz, aki körbeházalta Európa királyi udvarait az Indiába vezető nyugati út vakmerő tervével, amint megkapja a támogatást a spanyol királynőtől, jelezné: rendben van, hogy a királynő hisz ebben az útban, de szeretné látni a Szent Inkvizíció terveit arra vonatkozóan, hogy ő hány hajóval, milyen útvonalon, mennyi vizet, élelmet és legénységet hordozva bizonyítja majd be, hogy a Szent Inkvizíció mindeddig hülyeséget gondolt a világról, a Föld ugyanis gömbölyű. Szóval, ha szabad kérnem, Pogátsa Zoltán ne az MSZP neoliberális közgazdász elitjétől várja a megváltó baloldali programot, az ugyanis vagy nála van, vagy nem is létezik: ha valaha is megszületett egy olyan «számolás», amely Magyarországot valamiféle unortodox mágia nyomán ötven-nyolcvan százalékos reálbéremeléshez juttatja, az nem lehet máshol, csakis az ő íróasztalfiókjában. Pogátsa Zoltánnak hosszú évei voltak arra, amire Botka Lászlónak legfeljebb néhány hete – s most Pogátsa Zoltán mégis Botka Lászlótól várja a mestertervet ahelyett, hogy felkínálná a magáét. Ez most vagy egy nagyon szerencsétlen kísérlet arra, hogy Pogátsa jelezze: nélküle nem lesz itt semmiféle baloldali fordulat, vagy mindössze újra az derül ki, hogy nemcsak a neoliberális közgazdászok és az ő ideológiai védelmüket élvező brókerek játszanak szívesen emberi életekkel, nemcsak piaci alapon lehet hatékonyan lenullázni egy komplett társadalmat, de erre a neomarxizmus ugyanennyire alkalmas.”

 

Azóta néhány dolog megváltozott. A jelenlegi helyzet a következő:

 

• Botka László úgy böfögi fel a kampányígereteket a nyugdíjemeléstől kezdve a tizenharmadik havi nyugdíjon keresztül, a szépkorúaknak járó ingyenes gyógyszerekig, mintha gyémántbányát talált volna Szeged határában.

• Kiderült, hogy Pogátsa Zoltán Botka László legbelső köréhez tartozik, úgyhogy ha egy természeti vagy társadalmi katasztrófa következtében jövőre nyernek a szocik, Pogátsa Zoltán jó eséllyel pénzügyminiszter lesz. Ha azonban mégsem – Pogátsa ugyanis jelenleg tagadja a miniszteri ambíciókat –, akkor ugyan ki ülteti majd el a pénztermő fát?

• A Jobbik elismerően nyilatkozott Pogátsa Zoltán közgazdasági meglátásairól – úgy látszik, benne személyesül meg az ellenzéki konszenzus.

• A „számolás” a mai napig nem került elő – továbbra is rejtély, hogy ha Botka és Pogátsa hatalomra kerül, miként nem lesz Magyarországból Venezuela.

• Él a remény, hogy a szocik simán csak hergelnek és hazudoznak, ahogy szokták, az újbalos fordulatból pedig semmit sem gondolnak komolyan.

 

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus