Kapitalisták, igazságosztók, tarhálás

» » írás / 

 

Még egyszer megpróbálom, aztán ígérem, hogy csak jót fogok írni Juhászról. Sőt! Akár kezdjük is azzal, hogy Juhász Péter egy csomó fontos és értékes dolgot megjelenít a közéletben. Például ő Gyurcsány mellett az egyetlen ellenzéki szereplő, aki valóban érti és élvezi a média működését, színpadra termett, és képes átütni a közöny falát. Ezekkel az adottságokkal eltakarította Rogánt a nyilvánosság első vonalából, ami nem kis politikai teljesítmény, és ráégette a Fideszre a belvárosi lakáspanamákat. Az is nyilvánvaló, hogy nagy munkabírású, kissé hiperaktív szereplő, aki fáradhatatlanul háborúzott a Fidesz ellen. Akik személyesen ismerik (pl. Puzsér) kifejezetten pozitívan nyilatkoznak róla, bizonyára rendes ember. És az is tény, hogy Vona Gábor mellett ő szenvedte el a legtöbb karaktergyilkos támadást, velük volt a legbestiálisabb a Fidesz médiagépezete. Az Együtt szavazatai pedig jószerével mind neki voltak köszönhetők, ha a párt másik 99.5%-a olyan agilis mint Juhász egymaga, akkor simán megvan az egy százalék. Remélem ez így korrekt.

 

Nem Juhász személye, hanem Juhász szerepe a problémám. Azt gondolom, hogy Juhász politikai identitást formált a balliberális tábor rögeszméiből. Abból a rögeszméből, hogy ezerszer el kell mondani, hogy Orbán lop. Abból a rögeszméből, hogy az utcán el kell mondani még ezerszer, hogy lop. És abból a rögeszméből, hogy ha éppen nem azt mantrázzuk, hogy lop, akkor legalább fütyüljük ki. Érvelt a drog legalizáció mellett? Érvelt a koalíciós kormányzás mellett? Érvelt bármi mellett ami nem a lopás? Én nem igazán emlékszem. Csak arra, hogy Orbán lop és egyébként meg ez a számlaszámom.

 

Juhász felvállalta, hogy oknyomozó újságíró lesz, ügyész lesz és showman, ha más ezt nem végzi el. Így született meg Juhász Dredd, aki rendőr, bíró és hóhér egy személyben. Hosszabb - rövidebb ideig ez a szerep működhet. Ha megmarad elsősorban politikusnak, ha nem csinál a politikai pályából showműsort, oknyomozó újságírást és vádhatóságot. Mert ezek maximum kiegészítő lehetnek egy politikus, különösen egy pártelnök bakancslistáján. Nem véletlen, hogy Orbánék a legszerényebb képességű Deutsch Tamásra bízták a Tocsik-ügy (a korrupciós botrányt, amibe belebukott a Horn-kormány) nyilvános képviseletét, mert pontosan tudták, hogy egy ponton túl visszaütne rájuk a Dredd bíró szerep.

 

A politikus diagnózissal és vízióval házal. A politikus a reménnyel és a jövővel kereskedik. Nem rugdoshatja évekig ugyanazt a döglött oroszlánt, nem adhatja fel az integráló, a kompromisszumot kereső küldetését, mert hiába remek ügyész, ebben a pozícióban ez valójában semmit sem számít. Juhásznak legkésőbb akkor váltania kellett volna amikor Rogánt kivonta Orbán a frontszolgálatból. Legkésőbb akkor meg kellett volna értenie neki, és az ellenzéknek is, hogy itt már azért nem védekezik a kormány, mert nincs az országban olyan ember, akit ne győzött volna meg az elmúlt x év, hogy korruptak. Legkésőbb ekkor el kellett volna kezdeni készíteni egy ellenzéki minimumprogramot (szociális hazugságok nélkül), elkezdeni szervezni a technikai koalíciót, és kimondani, hogy nincs kompromisszum Gyurcsánnyal, ahogy nincs kompromisszum Orbánnal vagy Rogánnal. Ehelyett inkább elmondták még százszor, még ezerszer, hogy a Fidesz lop.

 

Még két dolog az Együtt nevű pártról. Az Együtt egy neoliberális párt. Annak a neoliberális elitnek a prominensei alapították, akik végignézték a magyar családok devizában való eladósodását, akik lelkesen asszisztáltak a laza banki szabályokhoz, és akik széttárták a kezüket az összeomlás pillanatában, hogy ilyen a piac, a kapitalizmus, mindenki felelős a maga döntéséért. Volt pofájuk a devizahitel válságért Orbánt és Matolcsyt hibáztatni, tiltakoztak a bankok különadója ellen (más kérdés, hogy az így beszedett pénz nem a hiteleseknél, hanem Orbán haverjainak a zsebébe kötött ki). Mindenki hibás volt, csak ők és a bankok nem.

 

Most ezek az elitértelmiségiek hoztak rossz döntést. Nem csak rosszd öntést, hanem egy kifejezetten kockázatos és ostoba döntést. Minden információ birtokában voltak, közgazdászok és jogászok vannak közöttük, akik fontos közhatalmi pozíciókat birtokoltak. Nem mint a szerencsétlen devizahiteles, akiknek reklámok mosták a tudatát, aki csak szeretett volna egy külön szobát a két gyerekének, aki életében nem látott még hitelszerződést, és mindent elhitt, amit a kapzsi üzletkötő hazudott neki. Ezek dörzsölt, kvalifikált emberek, akik arra jelentkeztek, hogy az ország költségvetését kezeljék. És addig hazardíroztak, hogy csődbe vitték a pártjukat. Most ők kérik a szolidaritást. Ők kalapoznak, akik mindig a multik, a bankok oldalán álltak.

 

Az Együtt nem tapasztalatlan bakfisok és nem politikai amatőrök gyülekezete, hanem a globális (pénz)elit egyik hazai lerakata. Soros Gyuri bácsi százmilliói már egyszer utat találtak hozzájuk, miért nem az öreghez fordulnak? Bajnai Gordon miért nem segít a nehéz helyzetben? Vagy Juhász milliárdos barátja? Persze joguk van gyűjteni, joguk van társadalmi szolidaritást kérni, csak az ember azt gondolná, hogy stílusosabban lépnek hátra. Kívánom egyébként, hogy sikerüljön nekik ez a küldetls, csak valahogy tisztábbnak gondoltam volna, ha előbb maguk között dobják szét a cechet, és ha marad a 190milliós tartozásból valamennyi, akkor fordulnak a közvéleményhez.

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus