Szociális önsajnálat és globális rövidlátás

» » írás / 


A facebook-felhasználók legalább három rettenetes módon mérgezik egymást. Alapvető norma az állandóan és kényszeredetten demonstrált sikeresség, melynek tanusítványai a nyaralási fotók és a szelfik, a legfőbbek ezek közül pedig a nyaraláson készült szelfik. Mennyisége és érdektelensége okán külön kategóriát kell nyitni a babázós, óvodás és kisiskolás képeknek, ahol az üzenet immár kettős: a posztoló nem csak a legboldogabb és leggazdagabb a világon, de neki van a legtündéribb és legokosabb gyereke is.


A harmadik kategóriába tartoznak a filléres életbölcsességek. Itt olyan klasszisok nyomulnak, mint Soma Mamagésa asztrálunokája, Oravecz Nóra, vagy a szétgyúrt proteinfilozófus, Berki Krisztián. Még egy olyan komolyan vehető és kvalifikált figura, mint Ricky Gervais is jobbára enged kommunikációja során a plebs nyomásának, két mondatnál többre az internet-felhasználók többsége ugyanis nincs hitelesítve. A tendencia riasztó: a Twitter már a két mondatból is inkább csak egyet enged, a legújabb divat, az Instagram pedig már nem is dolgozik gépelt tartalommal, beszéljenek a képek, amelyek nem állítanak többet, mint hogy milyen az új frizurám, az új cipőm, és milyen jól megy hozzájuk a három éve vett nadrágom.

 


Miközben egyre frusztráltabban böngészem a hírfolyamomat, megakad a szemem Ágnes bejegyzésén. Ágnesről a nevén kívül hadd áruljak el annyit, hogy devizahiteles, van autója, egy hatvan négyzetméteres lakásban él egyedül, és bármikor beszélünk, el nem marad a sírás-rívás arról, hogy hiába szereti a munkáját, nem fizetik meg rendesen, külföldön is már valami két éve nem járt, a törlesztőrészlete nagyon felment, alig bírja fizetni, és a benzin is rettentő drága. Hobbija saját bevallása szerint az utazás és a fényképezés, van is egy tényleg nagyon drága, profi fényképezőgépe, és bár a külföldi utazás évek óta nem jön össze, azért hétvégenként szívesen welnessezik az országhatáron belül.


Ágnes tehát fogta magát, és "Nagyon igaz!" felirattal megosztotta az alábbi, cseppet sem banális, viszont fájdalmasan helytálló megfejtést a világgazdaság degenerált működéséről és a társadalmi igazságosság égető hiányának okáról: "Nem azért van éhínség a Földön, mert képtelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat."


Bár én tudnék ilyen pontosan fogalmazni! - sóhajtottam fel, majd elképedtem. Azóta is el vagyok. Ez az Ágnes tényleg azt képzeli, hogy ő szegény, a Csányi és a Paris Hilton meg gazdag?! Egyetlen pillanatra magam előtt láttam sokmillió magyar embert a sorok közt Ágnessel, ahogy együtt felsóhajtanak: "Jaj, csak azok a gazdagok ne lennének ennyire kapzsiak és mohók, több jutna nekünk, szegényeknek! Jobb autó, több utazás, nagyobb lakás."

 


Egyetlen pillanatra megéreztem ennek a depressziós országnak az alapvető élményét a jólét kapcsán: "Mi nyomorgunk, mert a BMW-s szomszéd adót csal. Minek kell akkora ház annak a kövér vállalkozónak? Még úszómedencéje is van. A mocskos száját!" Láttam a szomorú tekinteteket, amint irigykedve bámulják a hollywoodi filmekből eléjük táruló felsőközéposztályos amerikai álmot, vagy frusztráltan hallgatják, hogy Németországban és Svájcban még a kerítés is kolbászból van.


Az Ágneshez hasonló emberek, akik nagy szívvel, merő szociális érzékenységtől hajtva megosztják az éhség és a gazdagság összefüggéséről a fenti megvilágító erejű mondatot, elfordítják a fejüket, ha brazíliai favellákat, afrikai menekülttáborokat, vagy mocsokban, nyomorban és szmogban fuldokló ázsiai metropoliszokat látnak. Pedig ha hajlandóak lennének odanézni, akkor jól látnák, hogy a bolygó egészét tekintve mi, magyarok mind a tízmillióan gazdagok vagyunk. Nagyon szerencsések.


Rosszabbul élünk, mint az a pár százmillió ember tőlünk nyugatra, de sokszorosan jobban, mint az a pár milliárd tőlünk keletre és délre. A mi falánkságunk, a mi fogyasztásunk éppúgy része a globális egyenlőtlenségnek. A zsákszámra kidobott élelem és a görögdinnyét hűtő tiszta víz valahol hiányzik. Éppen ott élnek a szegények, akik azért nem lakhatnak jól, mert mi, gazdagok ilyen telhetetlenek vagyunk.
 

TrollParádé:

comments powered by Disqus