Az öncenzúra roskatag menedék

» » írás / 

 

Még ki sem hűltek a legyilkolt karikaturisták, máris széles körben harsognak azok a vélemények, melyek szerint a gyilkosság persze rossz dolog, meg bűn, de hát minek provokáltak, minek rángatta az oroszlán bajszát a francia újság? Békén kellett volna hagyni a Prófétát, akkor nem lett volna semmi gond, tisztelni kellett volna a miénktől eltérő kultúrát, akkor nem fajultak volna el ennyire az események. Okos enged, libsi provokátor meghal - ez a világ rendje. Ezt kéne megérteni a feltétel nélküli szólásszabadság szélsőséges híveinek. Röviden így foglalható össze a bigott konzervatívok, a hazai szélsőjobb valamint az RTL-es sztárceleb, Sebestyén Balázs okoskodása.

 

Túl azon, hogy miként gondolkodunk jogról, szabadságról, humorról vagy taburól, vajon belegondoltak-e a véleményvezérek abba, hogy a Mohamed-karikatúrák öncenzúrája után mi lesz a következő lépés? Hiszen a Próféta puszta ábrázolása is sértés a hithű muszlimok számára. Szóval akkor tiltsuk be azokat a történelmi filmeket is, amelyekben Mohamed a blaszfémia legcsekélyebb szándéka nélkül szerepel? Ha pedig ezt is megtettük, és az lesz a következő követelés, hogy az iszlám egy másik prófétájának, Jézusnak az ábrázolásait is tüntessük el mindenhonnan, nos, akkor mit teszünk? Akkor sem mondunk majd nemet? Tudjuk emellett, hogy a dekoltázs, a smink és a fedetlen női haj is sérti az Iszlám Állam híveit. Vajon e téren is engedni kell majd?

 

Vagy inkább legyünk hálásak azoknak a keveseknek, akik egy szélsőségesen türelmetlen vallási fanatizmussal szemben magukra vállalják a konfrontációt és a célkeresztet, így a fenti jogok még nincsenek megkérdőjelezve. Európában a miniszoknya egyelőre nem jelent konkrét életveszélyt. Arról pedig, hogy a karikatúrák betiltása nem az utolsó, hanem az első lépés, érdemes megkérdezni a Közel-Kelet, Egyiptom vagy akár Rotterdam keresztényeit. Már úgy értem, azokat, akik még nem menekültek el.

 

De hagyjuk is az iszlámot! Sebestyén Balázs meg a többiek átgondolták-e vajon, hogy bármilyen szélsőséges politikai mozgalom számára milyen lehetőséget nyit meg a gyáva és aljas gondolkodásuk? Azt üzenik nekik, hogy ha ők elég erőszakosak, ha képesek ölni is azért, hogy a prófétáikat, a vezetőiket, a pártjukat vagy az egyházukat ne lehessen bírálni, akkor a nyugati társadalom meghajol. Többé nem társadalmi vita vagy értelmiségi nyálverés kell a konszenzusok mögé, hanem pár tucat felfegyverzett fanatikus. Szidod a Gyurcsányt? A Vonát? Az Orbánt? Jön majd a sósavas bácsi, és jelzi, hogy a te szabadságod sérti az ő igazságérzetét. Mocskolod a Hit Gyülekezetét, bizniszegyháznak nevezed a szcientológusokat, gúnyolod a kézrátétellel gyógyító sámánt? Tényleg csak addig akarod megtenni mindezeket, amíg ők nem találnak olyan hithű követőket, akik akár ököllel, akár fegyverrel kiállnak értük? Ha ugyanis így viselkedsz, abból ez következik.

 

Igazán szomorú pedig az, hogy az egész pályáját az elemi erkölcsi normák mindennapos megsértésére alapozó Sebestyén mindezt pontosan átgondolta, csakúgy, mint a véleményében osztozó gyáva és megalkuvó egyéb sajtómunkások. Csakhogy képtelenek elképzelni egy olyan világot, ahol őket korlátozzák, és nem ők korlátoznak. Ezek az emberek a saját véleményükben, a saját szólásukban, a saját igazukban kritikátlanul hisznek, aztán amint őket tiltja be egy Szálasi vagy egy Kádár, máris döbbenten és meghunyászkodva kucorodnak vissza a vackaikba. Ha azonban lehetőség mutatkozik, hogy ők legyenek a Kádárok meg a Szálasik, rögtön az első sorban tolonganak - élve azzal a szabadsággal, amitől minket amúgy meg akarnak fosztani - csak hogy ostoba és kegyeletsértő írásaikkal hecceljék a közvéleményt.

 

Fontos, hogy megtehessék. Írjanak, provokáljanak bátrán. Bármilyen bűzös és romlott is, ami kifut a kezük alól. Sőt, épp azért.

TrollParádé:

comments powered by Disqus