Bözsi néni leszarja

» » futószalag / 

A közelmúltban a dabasi facebookosok két dolgot osztottak meg gyakran. Az egyik az „okos” buszmegálló, a másik pedig Bözsi néni, az „Internet sztárja”. Előbbire lehetünk büszkék, utóbbi miatt szégyenkeznünk kell.

 

Ahhoz, hogy ezt az állítást megértsük, meg kell értenünk, hogy miért olyan népszerű Bözsi néni. A dolog egyszerű: azért, mert az emberek azt hiszik, hogy egy 73 éves néni követi a legújabb… hát… internetes szubkultúrának nem mondanám, inkább internetes trendnek, vagy nevezhetjük még esztelen magamutogatásnak vagy társadalomevolúciós zsákutcának.

 

 

Azonban ez egy átverés. Bözsi nénit ez kurvára nem érdekli. Az RTL akarata ellenére egy leleplező riportot csinált. Itt, mint láthatjuk, nem arról van szó, hogy Bözsi nénit érdekli ez a fiatalok egy része által űzött internetes trend, hanem arról, hogy van egy 18 éves Rizmajer Antal nevű kisunokája, aki megmondja neki, hogy milyen ruhát viseljen, hogyan viselkedjen a fényképezőgépe előtt. Ő az, akit ez érdekel, ő az, aki szerkeszti a nagyi profilját. Bözsi néni leszarja.

 

Bözsi néninek kellemetlen az egész, a riportból egyértelműen látszik. „Úr Isten, hogy ennyit kell kibírni nekem” – fakad ki belőle az igazság (1:11-nél), mire Antal dühösen leereszti a pulóvert, és olyan arcot vág, mint egy fürdős kurva, amikor szemébe vágják e szókapcsolattal jelzett mivoltát, erősítve a nézőben a gyanút, hogy metroszexuális fiatalemberrel van dolga. A további reakcióját nem látjuk, az RTL kivágta. Árulkodik még a néni az első reakciója, melyet a papa oszt meg velünk: „Ne csinálj belőlem bohócot!”. Bár a képekből nem látszik, a riportból kiderül: az egész egy hazugság. Bözsi néninek például esze ágában sincs Disneylandbe menni, azért tartja maga előtt a táblát, mert unokája megkérte rá. Már-már én szégyelltem magam Rizmajer Antal helyett, amikor kiderült a riportból, hogy az átkúrt emberek gyűjtést szerveztek a mamájának. Az egész image hazugságokon és kényszeren alapul.

 

Akkor miért nem mondja a néni Antalnak, hogy ne csináld ezt, kisunokám? Egyszerű: a nagyszülők nagyon nehezen mondanak nemet az unokájuknak. Nem is sikerült most. Hogy a szülők, akiknek kötelező lenne ettől megóvniuk a nagymamát, miért nem mondanak nemet, az rejtély.

 

A másik dolog, amit meg kell értenünk, hogy ezt Antal miért csinálja. Az emberek szeretik a népszerűséget, szeretik, ha törődnek velük. Mark Zuckerberg dollár milliárdokat érő ötlete az volt, hogy a népszerűséget mérhetővé tette, ez lett a lájkok száma, vagy mondhatjuk még az e-pénisz mértékegységének is. A lájkok pedig önmagukban is értékesek: minden egyes kapott lájk azt üzeni a lájkolótól: „én törődöm veled”, „én foglalkozom veled”.

 

A feltűnési viszketegségtől szenvedő Rizmajer Antal tehát hazug módon kiárusítja nagymamája időskori békéjét lájkok ezreiért. Áldozatai az átvert lájkolók, legnagyobb áldozata viszont szerencsétlen nagymamája.

 

Antal! Ha már a nagymamád nem tudta neked elmondani, ha már a nevelésedre alkalmatlan szüleid nem mondták el neked, hadd mondjam el én: hagyd már abba, hülyegyerek!

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus