Hajdú Péter hivatalosan nem szarkupac

» » írás / 


Hajdú Péter azért rángatott a bíróság elé, mert úgy utaltam a műsorában nyújtott működésére, mint szarkupacra. Ezzel a médiapszichopata állítólagos lelkébe gázoltam.

Az ügyvédem Hajdút a törvényszék előtt egy facebook-bejegyzésével szembesíti, ahol a becsületében megsértett oligarcha épp alávaló szarházinak nevez:

Ügyvéd: Hajdú úr! Ön szerint az "alávaló szarházi" - ahogy Puzsér Róbertet illette - belefér a véleménynyilvánítás szabadságába, az általa használt "szarkupac" viszont nem?"

Hajdú: Pereljen be!

A válasz tökéletesen mutatja a sav módjára maró cinizmusát ennek az "alávaló szarházinak". [Remélem, ez így rendben van, Peti.] A pszichopata szemében a paragrafusnak nincs etikai dimenziója. Számára a jog nem az erkölcsöt képezi le, egyáltalán nem is morális, kizárólag hatalmi kérdés. Fel sem merül, hogy vitatkozzon, gondolkozzon vagy magyarázatot adjon. Még a bíróság előtt sem.

Számára ez egy üzleti befektetés. Ha elég pert indít ellenem, ha mindenki látja, hogy milyen elborult terrorra képes pár facebook-bejegyzés miatt, majd védve lesz a kritikával szemben.

Ez a tempó a bűnözők világa, ahol az aránytalan brutalitás, az értelmetlennek tűnő erőszak nem öncél, és nem pusztán a pszichopata elkövető lelki kényszere, hanem jól átgondolt hatalmi technika. Hajdú Péter az ellenem indított perek sorozatával ezt a működést honosítja meg a kulturális közbeszédben.


A bíróság azt a döntést hozza, hogy bűnös vagyok. Az ítélet: egy év próba, és tízezer forint Hajdú Péter részére. A "szarkupac" kifejezés a bíró szerint nem képezi részét a véleménynyilvánítás szabadságának, ellentétben a "klinikai pszichopata" és a "takonygerincű antihős" kifejezésekkel, melyekkel jogosan illettem Hajdút.


Csalódást és felháborodást érzek, meg valami mélyen kafkai, szorongató bizalmatlanságot a jogrendünk iránt. Úgy képzelem, hogy ha ez az ügy egy másik bíróhoz kerül, ő a "takonygerinc" miatt ítél el, a "szarkupac alól meg felment. Fellebbezek az ítélet ellen. Továbbá - mert törvénytisztelő ember vagyok - kérek egy listát azokról a szavakról, amelyeket a jövőben nem írhatok le.

Viszont nem perellek be, Peti, ugyanis hiszek a szólásszabadságban. Én alávaló szarházi vagyok, te viszont első fokon nem vagy szarkupac. Maradjunk ennyiben!
 

TrollParádé:

comments powered by Disqus