Az alapjövedelem védelmében

» » írás / 

 

A technológia elképesztő sebességgel fejlődik körülöttünk. Percenként a kezünk ügyébe kerül egy olyan eszköz, amiről tíz éve még azt se tudtuk volna, hogy eszik vagy isszák. A tudattalanunk mélyén pedig ott sorakoznak azoknak a tárgyaknak a képei, amelyeket egy évtizede még nap mint nap átkoztunk vagy áldottunk, ma azonban már csak halvány emlékük dereng.

 

Nem tudhatjuk, mikor és hol kezdődik a tárgyak újabb forradalma. Húsz éve, amikor Dolly bárány megalkotásával az emberiség újabb misztériumot lopott el a Mindenható vegykonyhájából, biztosra vettük, hogy a jövőbe vezető autópálya nem lehet más, csakis a genetika. Emberfeletti emberekről ábrándoztunk, akik káprázatosan intelligensek, akiken nem fog a betegség, akik gyorsak és erősek, főként pedig szépek, mint Brad Pitt és Angeline Jolie gyermekei. Aztán valahol elakadt a lendület, és a tőzsdék sztárjai mégsem a biológiai kutatóintézetek, hanem az informatikai cégek lettek.

 

A hatvanas években arra készültünk, hogy meghódítjuk a világűrt. Előbb a Holdat, aztán a Naprendszert, majd a Galaxist, végül magát az Univerzumot. A hetvenes években azonban felismertük: olyan elképesztőek a távolságok, hogy a kreativitás a következő évtizedek során biztosan nem lesz képes legyőzni azokat. Végül az űr helyett az emberi tudatot hódította meg és igázta le a kereskedelmi televízió valamint a céges marketing. Nem a tiszta és végtelen energia, hanem tisztátalan és végtelen kapzsiság diadalmaskodott. Nem sejtettük, hogy azok a százmilliók, akiket Neil Armstrong híres lépése a tévé elé szegezett, többé már fel sem kelnek a készülék elől, inkább életük további részét a reklámok hazugságaira alapozva intézik.

 

Ma úgy tűnik, a robotika lesz a technológiai evolúció újabb állomása. Talán ezúttal is csalódunk majd, mindenesetre tény, hogy a Google robotsofőrjei már évek óta balesetmentesen közlekednek az Egyesült Államok nagyvárosaiban. A bennfentesek titkos projektekről suttognak, állítólag robothadsereg készül, ami aztán vagy a postásokat, vagy a tengerészgyalogságot váltja majd le. A robotok mindenesetre már ott vannak a gyárakban, az intelligens porszívók pedig megjelentek az otthonokban.

 

A robot kiváltja az emberi munkát, és megkönnyíti az életünket. De mi lesz, ha már mindent robotok csinálnak? Modern apokalipszis, ahol párezer cégtulajdonos, mérnök és szerelő elképesztő jólétben él, miközben mocskos gettókba zsúfolt éhező milliárdok tolonganak azért a kevés munkáért, amit robot nem végezhet, mert veszélyes? Vagy elérkezik a földi Paradicsom, ahol az emberek a nap huszonnégy órájában olvasnak, filmet néznek, zenét hallgatnak, kedvükre alkotnak, szexelnek és alszanak?

 

Nem tudhatjuk. Mindenesetre előbb-utóbb ránk köszönthet az a nap, amikor Piacisten többé már nem tud munkát adni, nem csak a tanulatlanoknak - ahogy most -, de a tanultaknak se. Eljöhet a nap, amikor a munkanélküliségért nem az oktatás korszerűtlenségét, nem az irreális adókat meg az állami lehúzás számtalan egyéb formáját, nem a hazug politikusokat és nem a kizárólag rövid távú profitban gondolkodó piaci szereplőket fogjuk hibáztatni. Egyszerűen azzal szembesülünk majd, hogy már nem jut munka az embereknek.

 

Ekkor az alapjövedelem lesz a megoldás, hogy elkerüljük a szociális katasztrófát, és egyben tartsuk a társadalmainkat. Az alapjövedelem méltányos, minimális bürokráciával járó alapjog lesz, ami megakadályozza majd a tömegek deklasszálódását, és esélyt teremt arra, hogy milliók próbálják ki magukat olyan területeken, ahol piaci alapon semmi keresnivalójuk nem volna. A főállású önmegvalósítás talán majd dob valamit az emberek életminőségén, ha már nyilvánvalóvá vált, hogy az anyagi javak felhalmozásától se boldogságot, se kultúrát nem várhatnak.

 

Mikor érkezik el ez a világ? Eljön-e egyáltalán? Nem tudhatjuk. Három dolog azonban biztos. Az egyik, hogy most még nincs itt. A másik, hogy Magyarországon pláne nincs itt. A harmadik, hogy ha politikai szélhámosok az alapjövedelem gondolatát arra használják, hogy azzal szavazatokat vásároljanak, azzal úgy bemocskolják ezt az intézményt, hogy az hosszú évtizedekre a szennyes szociális hazugságok hulladéklerakójában végzi, a munkaalapú társadalom, a jóléti rendszerváltás meg a tizennegyedik havi nyugdíj mellett. Ez fájdalmas, sőt talán tragikus is volna. Ne hagyjuk, hogy kapzsi kezek megfosszák az unokáinkat attól, ami az övék! El a kezekkel az alapjövedelemtől!

TrollParádé:

comments powered by Disqus