Repesztő népakarat

» » futószalag / 

 

Az észak-texasi város, Denton létezéséről egészen 2014-ig kevesen tudtak az államon kívül. Az ismertséget egy, az önkormányzat által támogatott népszavazás hozta meg számára.

Civil kezdeményezésre a kétévente esedékes kongresszusi választások alkalmával 2014 novemberében Denton lakosai nem csak a kongresszusi képviselőikről szavaztak, hanem arról is, hogy akarják-e, hogy a településük alatt meghúzódó, hagyományos technológiával már nem kinyerhető földgázmennyiséget kitermeljék-e az ebben érdekelt ipari szereplők a palarepesztéses technológia alkalmazásával.

 

A sajtófigyelmet nem csak a kezdeményezés úttörő volta irányította rájuk, hanem az a tény is, hogy mindezt Texasban teszik, ami az Egyesült Államokban az olaj- és gázipari zászlóshajója, s maga a város az USA egyik legnagyobb földgázmezőjének peremén fekszik.

 

A népszavazáson a választók 59%-a mondott nemet arra, hogy a repesztéses technológiát, és mindazt, ami ezzel jár – radikálisan megugró forgalom, zaj-, lég- és potenciális vízbázis szennyezés, megszaporodó földrengések – a városukhoz tartozó területen alkalmazzák. Az eredmény kihirdetésekor az olaj- és gázipar képviselői azonnal támadásba lendültek, a földtulajdonosok jogainak és érdekeinek a megsértéséről beszéltek, és pert kezdeményeztek a népszavazás határozata ellen.

 

 

Igazából Denton lakói nagyon régóta együtt élnek a szénhidrogén-iparral. Már korábban is közel 300 kútból nyertek ki gázt, de ahogy csökkent a hagyományos eljárással, könnyen kitermelhető gáz mennyisége, úgy kapott rá az iparág a nagyon komoly környezeti kockázatot jelentő rétegrepesztéses technológiára – úgy, hogy közben egyre közelebb fúrtak a lakóövezetekhez. A fúrásokat ellenzők tábora akkor kezdett el rohamosan növekedni, amikor az egyik cég a lakóövezettől alig 100 méterre fúrt kutat.

 

A kampány idején mind az iparági szereplők, mind a környezetükért aggódó aktivisták teljes erőbedobással dolgoztak a lakosság meggyőzése érdekében. A kitermelésben érdekelt cégek főleg TV- és rádióhirdetésekkel bombázták a helyieket, míg a civilek házról házra járva agitáltak a fúrások ellen. A költségek szempontjából 10:1 volt az arány a gázlobbi javára. Ennek ellenére született meg a repesztéses technológiát elutasító győzelem!

 

Egyébként a novemberi választások alkalmával összesen nyolc helyen került fel a szavazólapokra a repesztéses technológia tiltásának lehetősége Texasban, Californiában és Ohio-ban. A nyolcból négy helyen nyert, és ugyanennyi helyen elbukott a kezdeményezés.

Denton különleges helyzetét az adja a fenti helyszínek közül, hogy a texasi parlament a helyi siker után törvényt hozott a népszavazás eredményének érvénytelenítéséről.

 

Az austini döntés idén június 1-jén lépett életbe. Aznap reggel az olajipari munkásokat három, majd a következő nap ismét három, magát a kúthoz láncoló aktivista fogadta, akiket a helyi rendőrség bilincsbe verve vitt el.

 

 

Az olajipar által pénzelt döntéshozók, félve a kenyéradók forrásainak elapadását veszélyeztető alulról jövő kezdeményezésektől, ugyanezen napon Texas északi szomszédjában, Oklahomában megtiltották a népszavazás kezdeményezését a repesztéses technológiáról.

 

A döntéssel kapcsolatban a határozat egyik fő támogatója, az Oklahomai Olaj- és Gáz Társaság elnöke, Chad Warmington elmondta: kompromisszum született. Az új törvény nem korlátozza a települések lehetőségeit abban, hogy megvédjék otthonaikat. Az új létesítmények nem települhetnek 200 (!) méternél közelebb a középületekhez, és a zajszint sem emelkedhet 69 (!) decibel fölé. Hát, furcsa fogalmai vannak a kompromisszumról az elnök úrnak…

 

Végezetül következzék a dentoni civil leleményesség egy szép példája a kampány időszakából itt.

 

A három lány a letartóztatottak között van.

 

TrollParádé:

comments powered by Disqus