Az aktív többség szót kér

» » írás / 


Képzeljünk el egy párhuzamos univerzumot! Minden pontosan ugyanúgy történik benne, mint a miénkben, mindössze annyi a különbség, hogy pár hónapja, amikor Orbán Viktor, a republikánus, homoszexuális, zsidó Arthur J. Finkenstein valamint Habony Árpád közösen megálmodták a menekültellenes kampányukat, akkor arra jutnak, hogy nem a migránsokkal kell ijesztgetni a magyarokat, hanem a régi, jól bevált recept szerint továbbra is Brüsszellel.


Ebben az univerzumban a nemzeti konzultáció kérdései azt tudakolták volna, hogy engedjük-e át gyorsan a menekülteket az országon, ahogy azt például a görögök teszik, vagy inkább építsünk nekik drága pénzért táborokat, és teleletessük őket itt? Mi a fontosabb: az Európai Unió határainak védelme, vagy a magyar ember rezsijének a csökkentése? Támogassuk-e akár ingyenes MÁV-szerelvényekkel, hogy a veszedelmes bűnöző-hordák mielőbb elhagyják az országot, vagy várjunk, míg átgyalogolnak rajtunk, és végigfosztogatnak minket? Nem szükséges egy politológus jártassága ahhoz, hogy megállapítsuk: ezekre a felvetésekre - amelyek az elmúlt hetekben a baloldali ellenzék javaslatai voltak - szintén tömegesen érkeztek volna a hatalom számára a megerősítő válaszok. „Ha a migránsok ennyire menni akarnak, hadd menjenek: ott az osztrák határ! Ezek a menekültek nem a mi problémáink. A férgesült Nyugat meg is érdemli őket.”


Ebben az univerzumban az MSZP és a DK frakciói Brüsszelben követelnék Orbán lemondását, és elmagyaráznák a magyar embereknek, hogy az országnak kötelessége megvédeni az Unió határait, amit ha nem tesz meg, örökre pária nemzet lesz, Európa árulója, és legalább egy újabb fél évtizedes Gyurcsány-kormányzás kell majd ahhoz, hogy a tőlünk nyugatra élők ismét jogállamnak tekintsenek bennünket. „Ébresztő, demokraták! Orbánék szövetségre léptek az Iszlám Állammal, hogy elpusztítsák a nyugati civilizációt! A felcsúti törpe-duce már nem is Magyarország királya, hanem a Balkán kalifája akar lenni!”


Orbánék azonban hittek az MSZP által már kipróbált huszonhárommillió románozásban, úgyhogy inkább a menekültekkel riogatják és hergelik a társadalmat. Így a baloldal számára a másik szerep eljátszása marad. Nem is tehet mást. Hiszen az ellenzéki magatartás egyetlen módja Magyarországon a száz százalékos oppozíció. A polgárháború folytatódik.


Ha megértjük a fenti történet tragikumát, nem esik nehezünkre elismerni a cseh Karel Jane¿ek választójogi reformjavaslatának tagadhatatlan erényeit. A programozó matematikus-üzletember azt tanácsolja, hogy a választóknak a jövőben ne egy támogató voksuk legyen, hanem mondjuk három. Továbbá legyen egy-két elutasító szavazatuk is. Az ötlet abból a tényből indul ki, hogy az emberek hajlamosak az első voksukat olyan jelöltre adni, akitől azt remélik, hogy a primer igényeiket elégíti ki. A nyugdíjas nyugdíjemelésre szavaz, a kismama óvodaépítésre, a vállalkozó adócsökkentésre. A választásokon nem a mindenki számára elfogadható döntést keressük, hanem azt, hogy vajon melyik széles körben elfogadhatatlan alternatívának legyen a társadalom körében relatív többsége. Ezért Jane¿ek az emberektől nem csak azt kérdezné meg, hogy ki nyerjen, hanem azt is, hogy ki legyen a második, és ki a harmadik helyezett. A javaslat szerint a választópolgárnak nem kell mindhárom voksát elhasználnia, de ha a szavazólapon talál három alkalmas jelöltet, akkor tehesse meg. Jane¿ek továbbá azt is megkérdezné az emberektől, hogy melyik jelölt az, akinek a programja elfogadhatatlan a számukra. Az elutasító szavazatok természetesen levonásra kerülnének a megosztó jelölt választási eredményéből. Emellett pedig minden körzet két képviselőt választana. Egy ilyen rendszer jó eséllyel volna képes megfékezni azt a végletes, polgárháborús szembenállást, ami Magyarország elmúlt kudarcos negyedszázadáért talán leginkább felelős. A választott képviselők végre nem a szélsőséges és hiperaktív nyugger-szektáknak, hanem a társadalom széles tömegeinek akarnának megfelelni. A politika az aktív többséget szolgálná.
 

TrollParádé:

comments powered by Disqus