A XXI. századi humánus Európa migrációs doktrínája

» » írás / 


Döbbentem szemlélem az Európán átvonuló migránsokat. Sokuk számára a német élet nem kielégítő, így aztán Svédország felé mennek tovább.


Milyen házibuli az, ahova a vendégek nem meghívás alapján jönnek, hanem felözönlenek a Blaha Lujza térről, mert megszerezték a címet, és mindjárt oda is költöznek? Ha pedig ezt valaki, aki speciel ott lakik, esetleg nem tartja jó ötletnek, akkor ő mindjárt egy xenofób fasiszta?


Semmi bajom a bevándorlással. Támogatom, hogy fogadjunk be üldözött szír keresztényeket akár Magyarországra is. Abban azonban biztos vagyok, hogy legkevésbé azoknak szabad letelepedést biztosítani, akik Frankfurtban azt skandálják, hogy engedjék már őket végre Malmöbe.


Mindez nyilván nem menti fel a magyar hatóságokat. Sem azt, hogy a menekültáradat hírére plakátolni kezdtek, se azt a beleszarós, szubhumán bánásmódot, amellyel a migránsokat kezelik. Sokszor az az érzésem, hogy a kígyónyelvű Habony, és a szellemi vezetése alatt halhatatlan lelkét egy vonzó fausti alku keretében végleg elveszejtő Orbán egyetlen másodpercig sem akarják megoldani az úgynevezett menekültválságot. Ők éppen válságot menedzselni akarnak, folyamatos katasztrófa-hangulatot fenntartani. Orwell rémálma az a háborús kormányzat, melynek nem célja a háború megnyerése, hiszen az garantálja a társadalom ellenőrzését és a rezsim legitimitását. Amíg menekültválság van, addig ugyan kit érdekelnek az állami földek, a közbeszerzések vagy a brókerbotrányok? Ha a kerítés bármelyik oldalán balhé van, akkor ugyan kit érdekel a korrupt orbáni állam mindennapos működése? És épp ez a korrupt, későkádári rendszer az, ami miatt akkor is alkalmatlan lenne a kormány a határsértés humánus és hatékony kezelésére, ha valóban szándékában állna ilyesmi.
 

Legfőbb ideje tisztázni, hogy ami Európában és Magyarországon zajlik, az a menekültjoggal való visszaélés - egy fontos érték és intézmény kiüresítése. Akik jelenleg Európába lépnek, nem féltik, hanem éppen kockáztatják az életüket jobb anyagi körülmények reményében. Amikor a biztonságos török partoknál családjaikat a háborgó tengerre bocsátják, amikor Magyarországon hűtőkamionokba szállnak, nem halálosztagok elől menekülnek. Elkeseredettek és kétségbeesettek, de nem politikai menekültek. Holott olyanok is akadnak szép számmal. Ha azonban a gazdasági bevándorlókat tendenciózusan összemossuk a politikai üldözöttekkel, annak nem az lesz a vége, hogy minden gazdasági bevándorló olyan jogokat kap, mint a politikai üldözöttek. Épp ellenkezőleg: a politikai üldözöttek veszítik el a védettségüket, és gazdasági bevándorlókként tekintenek majd rájuk. Ami tragédia lesz. Épp, mint a jelenlegi esztelen migárciós politika, amely újabb és újabb tömegeket hajt az emberkereskedők karmai közé, és az ezzel járó életveszélybe. A XXI. századi humánus Európa migrációs doktrínája: feladatunk a rendelkezésre álló összes gazdasági, politikai és katonai eszköz felhasználásával megteremteni mindenki számára a biztonságos élet lehetőségét a saját szülőföldjén.

TrollParádé:

comments powered by Disqus