A belső dzsihád

» » írás / 


Egy tizenhét éves osztrák srác terrorcselekményt dicsőített a közösségi médiában, ezért a bíróság tizennyolc hónapos felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki rá. Ennyi maradt a „Mi mind Charlie-k vagyunk” kampányból? Ennyit nyom a mérlegre téve a szólásszabadságba vetett hitünk, hogy szaros középiskolásokat mindenféle Facebook-, meg Twitter-posztok miatt másfél évekre ítélünk? Egy sötét és szélsőséges véleményért. Valóban. Amiért nem tizennyolc hónap, de még tizennyolc perc is sok. Főleg bűnözők között.

Veszedelmes ellenségnek tartom az Iszlám Államot, de még veszedelmesebbnek azt a kormányt, amelyik egy tizenhét éves kölyök internetes bejegyzéseit börtönnel bünteti. Ha a nyugat már a terrorizmusnak a puszta méltatására ennyire érzékeny, akkor az Egyesült Államok közel-keleti terrorizmusáért személyükben felelős neokonzervatív politikusokat hogy nem állították még bíróság elé? Vagy csak bizonyos terrorizmusok kapcsán jár a börtön? 


Ha elkezdjük a nekünk nem tetsző véleményeket a büntetőjog eszközeivel üldözni, akkor érdemes lassan jelezni az Iszlám Államnak, hogy bőven elég lesz fele ennyi terrorista, Európa kormányai elvégzik a munka dandárját. És ez a nyugati liberalizmus nyelvi dzsihádjának csupán egyik förtelmes színfoltja.


A napokban olvasgatom egy balliberális barátom hosszú elemzését a szíriai helyzetről, és döbbenten látom, hogy szó sincs benne Iszlám Államról. Helyén új szereplő tűnt fel, melynek neve: Daesh. A tudatlanság keltette szorongás mardos, amiért egy ekkora fordulatról lemaradtam, miközben a Google-t böngészem, és megtudom, hogy a Daesh az Iszlám Állam politikailag korrekt neve. Mert az iszlámot egyáltalán asszociatív viszonyba hozni bármiféle terrorszervezettel, az mélyen ellenkezik a kulturális relativizmus mindenható dogmájával, mely szerint minden kultúra egyformán értékes. A mahajána buddhizmus ugyanannyit ér, mint bármelyik emberevésre szakosodott őserdei törzs szokásjoga.


Nevezheti-e magát Iszlám Államnak az Iszlám Állam? Nevezhetjük-e mi így? Valahol, egy messzi, messzi szalonban a nyelv etikájának papjai úgy döntöttek: nem. S emberi tízezrek örömteli fontoskodással és a beavatottak megigazultságával hirdetik országnak-világnak az Örömhírt, a szélsőliberális Evangéliumot: nincs Iszlám Állam, nincs vallási és kulturális alapon zajló háború. Csakis titkosszolgálatok, elmebetegek és nyugati imperializmus. A fanatikusok gyülekeznek - határon innen és túl.

TrollParádé:

comments powered by Disqus