Farkas az ajtó előtt

» » írás / 

 

Aligha a véletlen műve, hogy Magyarország duzzad az önbizalomtól, a pozitív energiától és a sikertől. Részben természetesen nagyszerű vezetőink, Orbán és Gyurcsány magával ragadó személyiségének és munkabírásának köszönhetjük mindezt, de e téren legalább ilyen fontos szerep jut az új évezred sámánjainak: a motivációs trénereknek. Hálát adok minden napért, melyen újabb velős gondolatot olvashatok a sikerről és a küzdelemről, akár a frufrus Buddha, Oravecz Nóra posztolja, akár a kéz és láb nélkül főállásban boldog Nick Vujicic, akár a nemzet iron ladyje, Hosszú Katinka, akár a személyiség nélküli showman, Hajdú Péter.

 

Ezek a pozitív üzenetek megmelengetik a lelket, és beragyogják az országot.  Egymást érik a lájkok, hogy aztán a hetes buszt meg a közutakat elárasszák a tettre és küzdésre vágyó, problémákra minden körülmények közt megoldásokat találó magyarok. Ha ma belegondolunk, hogy tíz-tizenöt éve miként indultunk munkába, amikor még nem járt a lélekmelengető útravaló, csak azon csodálkozunk: hogy bírtuk ki? Pokoli sötét hely volt akkor még az ország - sem a Schobert-házaspár, sem Andrew G. Vajna luxusfelesége, sem egyéb kortárs filozófusok nem hozták tudtunkra a siker holtbiztos recepjét: légy pozitív!

 

Ha azt kérdik ismerőseim, hogy mitől vagyok ilyen könnyed, mégis dinamikus, mindig vidám és sikeres ember, csak egyetlen nevet említek: Szabó Péterét. A siker vallásának legambiciózusabb hazai prófétája ő. Csak ránézek, és már bennem is árad a siker. Magabiztos tekintet a vastag keretes szemüveg mögül, kifogástalan öltöny, szigorúan nyakkendő nélkül. A televíziós prédikátorok legújabb nemzedéke személyében színre lépett - fiatalos lendületét azzal is igazolja, hogy az ősöreg Biblia helyett saját könyvét emeli a magasba.

 

Szabó Péter minden nap megváltja az életem. Minden nap ráébreszt, hogy a siker, a boldogság, és mindkettő jár nekem. Ha úgy teszek, ahogy Péter, aki „árokásóból és pincérből küzdötte fel magát marketingessé, hogy mára 1500 ember vezetője legyen”, akkor egy nap nekem is olyan jó életem lesz, hogy külföldi nyaralásokon és teltházas tréningeken készült fotókat, meg egymondatos, megvilágító erejű, filléres életbölcsességeket fogok posztolni reggeltől estig a facebookon. Péter a siker evangéliumát hirdeti, s ő maga a bizonyíték, hogy a sikert csak akarni és aratni kell. Aki elég alázatos és gátlástalan, annak részére Sikeristen jól terített asztalt biztosít - sportautóval, divatlapba illő feleséggel, méretre szabott öltönnyel.

 

A siker: az út, az igazság és az élet. Ára van? Legyen. Megfizetem. Péter mai igehirdetésének alkalmával ezt kérdezete tőlem: „Láttál már farkast, aki rosszul aludt a birkák véleménye miatt?” Péter, milyen igaz! Se sorozatgyilkost, se tömeggyilkost, se csalót, se sikkasztót, se farkast nem láttam még soha rosszul aludni az áldozataiknak a bégetése miatt. Eljött az igazi forradalom: ha nem születtél pszichopatának, íme a sikertérkép [Szabó Péter Copyright], melyet követve egy nap mégis az lehetsz. Farkassá válhatsz - olyanná, mint a Wall Street farkasa, aki nem baszakszik morális dilemmákkal, szarik az együttélés szabályaira, egyszerűen csak elveszi a gyengétől, a jóhiszeműtől meg az esendőtől azt, amit megkíván.

 

Szabó Péter egy farkas. A könyvét olvasva meg a motivációs videóit nézve te is farkassá válhatsz. Kiirthatod a környezetedből a negatív embereket, köphetsz minden kritikára, kifoszthatsz és kinyírhatsz, aztán felzabálhatsz akárhány birkát. Aki fogékony az egymondatos élethazugságokra meg a motivációs tréningekre, az vagy rajongó lesz és levadásszák, vagy vadállattá válik. Siker és kudarc közt nincs középút: vagy Szabó Péter leszel, vagy egy nyomorult vesztes, akinek olyan sekélyes a lelke, hogy semmirekellő celebek meg marketingsarlatánok iránymutatásai alapján bassza szét az életét.

TrollParádé:

comments powered by Disqus