DiCaprio Oscart nyert... Na és?

» » futószalag / 

Rettenetesen bizarr, ahogy az internet népe DiCaprio Oscar-díját ünnepli. Először is egy olyan díjról van szó, amivel nem igazán a kimagasló művészi teljesítményt jutalmazzák. Az Oscar sokkal inkább a legerősebben lobbizó filmstúdiók jussa. Reklámkampányok reklámkampányokkal versenyeznek, az egész nem több egy stílusosan képmutató majomparádénál.

 

De tekintsünk el a fentiektől, és nézzünk inkább szembe Leo színészi kvalitásaival. Tagadhatatlan, hogy az úriember kiváló filmekben szerepelt már. De ez nem igazán színészi, sokkal inkább rendezői és/vagy forgatókönyvírói teljesítmény. Amikor Leo tehetségét mérlegelem, mindig a méltán népszerű, amerikai filmkritikus, Doug Walker gondolatai jutnak az eszembe: DiCaprio a legnagyobb alázattal és képességei maximális kihasználásával mindig azon van, hogy a lehető legjobban hozza a neki kijelölt szerepet. És habár az igyekezet elismerést érdemel, a néző sose a karaktert látja, hanem a színészt, aki azon van, hogy a lehető legjobb alakítást hozza. Tulajdonképpen Leo nem rossz színész, de Bruce Willishez vagy Russel Crowehoz hasonlóan, ő is elsősorban a karizmája miatt népszerű.

 

De tekintsünk el DiCaprio színészi talentumától is. És akkor marad az a kérdés, hogy miért vagyunk mi Leora ennyire büszkék? Mi abban a figyelemreméltó, hogy egy világhírű amerikai színészt kitüntetnek? Az, hogy eddig nem kapott Oscart, pedig sokszor jelölték, és most végre megkapta? Ez tényleg szenzáció lenne?

 

Ha ez a DiCaprio-hisztéria bármelyik másik Oscar-rongyrázást követi, nem lenne kínos annyira. De ebben az évben nyert sok év után először olyan magyar produkció, ami valóban minden elismerést megérdemel. Ha valaminek, hát ennek lehet örülni. Sőt, akár még büszkeséget is érezni. Na meg némi reményt a magyar filmgyártással kapcsolatban. E mellett DiCaprio Oscar-díja nem annyira figyelemre méltó.

TrollParádé:

comments powered by Disqus