Facebook vagy facebook?

» » írás / 

 

A címbe foglalt kérdés első pillantásra talán grammatikai jellegűnek tűnik, és egyértelmű rá a válasz: a Facebook egy vállalat neve, tehát helyesen nagy kezdőbetűvel kell írni. Csakhogy a facebook nem csupán tulajdonnév, hanem egy hatalmas közösségi térnek, a modern világ egyik legfontosabb információs csatornájának a neve. A garbót vagy a szendvicset eszünkbe sem jutna nagy kezdőbetűvel írni, pedig ha Greta Garbo vagy Lord John Montagu Sandwich negyedik grófja multinacionális részvénytársaságok lettek volna, ezt nyilván elvárnák.

 

Amíg nagy kezdőbetűvel írjuk a Facebookot, addig elsősorban arra kell ügyelnünk, hogy a cég jogai ne sérüljenek, s ha azok esetleg konfliktusba kerülnek a felhasználók érdekeivel, akkor a hatályos törvények alkalmazásával a vállalat tulajdonhoz fűződő jogainak kell érvényesülniük. Magyarán: a felhasználó vendég a Facebook szerverein, ahonnan a házigazda, Mark Zuckerberg indoklás nélkül akkor utasítja ki, előszobában hagyott kabátját titokban akkor kutatja át, és abból akkor lop el bármit, amikor kedve tartja.

 

Ha azonban kis kezdőbetűvel írjuk a facebookot, jogossá válik az elvárás, hogy Zuckerberg tegye nyilvánossá annak algoritmusát, a felhasználó tudhassa, milyen szempontok alapján közvetít számára tartalmat, ahogy a televíziók sem annyi reklámot vetítenek, amennyit akarnak, és ahogy az adásidő bizonyos részében közszolgálati műsorokat kell sugározniuk - hiszen a televíziót is kis kezdőbetűvel írjuk.

 

Fontos ugyanakkor, hogy akár a kis, akár a nagy kezdőbetűs írásmód a helyes, az adót befizetni és a hatályos törvényeket betartani mindenképp kötelező volna - ez jelenleg sajnos nem teljesül. Remélem, előbb-utóbb születik majd erre valamilyen hatékony szabályozás. Én mindenesetre kis kezdőbetűvel írom a facebookot.

 

forrás: metropol.hu

TrollParádé:

comments powered by Disqus