Csodára várva

» » írás / 

 

Ha valaki a Premier League tabellájára tekint, amelyet a Leicester City nevű kicsapat szinte behozhatatlan előnnyel vezet, az úgy érezheti, hogy vannak még csodák. Nem a hagyományos óriásklubok, esetleg az orosz vagy arab olajmilliárdokból gazdálkodó sztárcsapatok egyike áll az élen, hanem egy lesajnált edző által felkészített, ismeretlen játékosokból álló kiscsapat.

Jó érzés valódi csodát látni testközelből - főleg annak, aki szíve mélyén hordozza a reményt, hogy a nyári Európa-bajnokságon talán az ő hazájának az esélytelen válogatottja lehet az a csapat, amelyik a fogadóirodák oddsait legyőzve új fejezetet ír a futball aranykönyvének legváratlanabb legendákat tartalmazó lapjaira.

Tragikus évszázad áll a magyarság mögött: felállt Trianonból, a Don-kanyarból és a nyilas rémuralomból, újjáépítette az országot a második világháború után, de Rákosi terrorrezsimjét, a világ legjobb csapatával elbukott berni vb-döntőt és az '56-os forradalom leverését már nem tudta kiheverni az ország népe. A magyarságot jellemző borúlátást, rosszkedvet és önsajnálatot ott és akkor gránitba öntötte a sors, s ezt a gránittömböt azóta is hordozzák a magyarok újabb meg újabb nemzedékei. Az a tény, hogy ott vagyunk az Európa-bajnokságon, nem pusztán arra esély, hogy szurkoljunk, de arra is, hogy ezt a mindannyiunkat megnyomorító sziklát ledobjuk végre.

Persze nyilván nem fogunk Eb-t nyerni, hiszen a többi csapat gyorsabb, erősebb és képzettebb, a bírókkal pedig ugyanúgy hadilábon állunk, mint a szerencsével. Magyarok vagyunk, tehát nem lehetünk győztesek, mégis mámoros érzést kelt a puszta tény: Magyarországnak mégsem kellett tornát rendeznie ahhoz, hogy részt vehessen egy Európa-bajnokságon. Ausztria, Izland és Portugália csoportellenfeleként a sorsolásra egy rossz szavunk sem lehet, s tekintettel arra, hogy a hat csoport közül négyben a harmadik helyezett is a nyolcaddöntőbe jut, elég lehet három riválisunk közül akár csak egyet megelőznünk, s máris a kontinens legjobb tizenhat csapata közt találjuk magunkat. A magyar labdarúgás elmúlt három évtizedére visszatekintve már a csoportból való továbbjutás is győzelemmel érne fel, az egyenes kieséses szakaszban pedig már minden meccs ajándék.

 

forrás: metropol.hu

TrollParádé:

comments powered by Disqus