Jogot a szavazáshoz - határok nélkül!

» » írás / 

 

Az Alkotmánybíróság a határon túl élő magyaroknak jogot biztosít ahhoz, hogy levélben válasszanak képviselőket, feltéve, hogy a határ lépett át rajtuk - tehát erdélyi és felvidéki magyaroknak ez a lehetőség jár. Azoknak azonban nincs joguk ugyanehhez, akik átlépték a határt, hogy Angliában, Németországban vagy Svédországban dolgozzanak. Székelyudvarhelyen elég elsétálni a postára, Hannoverből viszont fel kell utazni Berlinbe, hiába jelent ez többszáz kilométeres távolságot. Hogyan fordulhat elő ilyen abszurd helyzet? Miért nincs joga bárkinek levélben szavazni?

A levélben leadható szavazat jogát egyetlen kormánypárt sem támogatta még a rendszerváltás óta. Levélben ugyanis nagy eséllyel iskolázott, tájékozott, fiatal és dolgozó emberek szavaznának. Csakhogy e választói csoportok számára Magyarország pártjainak soha nem volt mondanivalójuk. Soha nem merült fel sem az MSZP-ben, sem a Fideszben, hogy segítsék az urnához járulás lehetőségét, a siker receptjét ehelyett saját nyugdíjas szektáik mozgósításában látták. Különösen álságos a Nemzeti Együttműködés Rendszerének Alkotmánybíróság által is jóváhagyott szabályozása, amely azoknak könnyíti meg a szavazat leadását, akiknek körében a Fidesz nagyon népszerű - vagyis a környező országok magyarságának körében -, és azok számára lehetetleníti el, akik aligha szavaznának rájuk, hiszen jelentős részük épp a jelenlegi kormány hatalmi mentalitása meg az ezúttal is illusztrált, politikailag elfogult jogszolgáltatás miatt hagyta el az országot.

Levélben szavazni fontos és jó lehetőség, valójában azonban a huszadik század vívmánya, korlátozása ezért amilyen felháborító, olyan komikus. A huszonegyedik században élünk: nem a levélben való szavazás a mi igazi gondunk, hanem az, hogy nem szavazhatunk az interneten. Miközben az ellenzék pártjai azon sopánkodnak, hogy az Alkotmánybíróság a levélben való szavazás jogát korlátozza, már mindegyikük programjában benne kéne, hogy legyen az elektronikus szavazás lehetősége - nem csak a választásokra, de éppígy a népszavazásokra vonatkozóan. Csakhogy az ellenzék is inkább szociális igéretekkel kampányol. Az adónk elveréséhez kiválóan értenek, amitől félnek, az a beleszólásunk és a szuverenitásunk.

 

forrás: metropol.hu

TrollParádé:

comments powered by Disqus