szerző / Más Tolla

Búcsú FAM-tól - "White silence is violence"

» » írás

Értékes embernek gondoltuk, olyannak, aki képes lesz idővel szembenézni privilégiumaival és a belőle áradó toxikus maszkulanitással. Most azonban elválnak útjaink. A BLM-mozgalom alapvetően változtatta meg a tudásunkat arról, hogy mi jó és mi rossz, mi erkölcsös és mi erkölcstelen, mi feket és mi rasszista. Többé nem maradhatunk csendben, többé nem tolerálhatjuk a gyűlöletet, az elnyomást.


Harry Potter és a kulturális baloldal

» » írás

2010-ben megérkezett a progresszív baloldal a tudományos-fantasztikus irodalom világába, jött, látott és győzött.

Meddig jutott 10 év alatt, milyen eredményeket tud felmutatni? A legnevesebb nemzetközi sci-fi és fantasy díjakon keresztül vizsgáljuk meg a kérdést.


Interjú Jim Morrisonnal

» » írás

A beszélgetést Tony Thomas, a CBC Rádió munkatársa készítette 1970 június 27-én.


Pege Ádám fordítása.


Ünnepi genderprovokáció

» » írás

2019. A nő: megjelent a háborús fronton, és úgy van vele, hogy csatázik a faszom – békét vagy atombombát! A férfi: megjelent a szülőszobán, és beájul a vajúdó nő alá. Amelyik férfi nem, azt úgy hívják hogy szülés-nőgyógyász, és ha ő ott nem lenne, és le nem ᾿vezetné᾿ a szülést, akkor az a gyerek bizony, hogy soha ki sem jönne az anyja hasából.


Az emberi méltóság elvesztéséről

» » idegen tollak

Ahhoz, hogy másokat megalázz és megfélemlíts, először neked kell feladnod az emberi méltóságodat. Azzal szemben viszont, aki így feladja a méltóságát, a "vereség", a megalázás egymást követő gesztusai kitüntetést jelentenek.


Köztársaság 4.0

» » írás

Ám mit is várunk a ráadástól, a Negyedik Köztársaság leendő közszolgáitól és tisztviselőitől?


Arafel…

» » írás

Ám azzal, hogy végső elkeseredettségükben eme „értelmiségiek᾿ újra elővették a legalattomosabb érvet, az antiszemita aduászt, azzal végérvényesen átlépték az objektivitás vörös vonalát. Bárcsak valaki elmagyarázná eme díszpéldányoknak, hogy miként jelenthetne már egy olyan vezető politikus veszedelmet a zsidóságra, akinek a legszűkebb körében nem egy zsidó honfitársunk is munkálkodik.


Abcúg!

» » írás

Gúny méltán ostorozhatja a teljes ellenzéket, ám most nem a felelősség terhét kellene méricskélni, hanem felocsúdni a lélekmardosó kábulatból, és reményt adni nekünk, azoknak, akiket csak kormányozni akar Orbán Viktor, nem szolgálni.


Macisajtos narancsbefőtt – egy tündér(rém)mese vége?

» » írás

Az ország újfent három részre szakadt, legalábbis a vélemények vérpatakos rónaságain. Az egyik kompánia bősz mocskolódások közepette törekszik megtartani uradalmát, a másik társaság néhol heves, máshol visszafogottabb, de fortyogó zúgolódásával igyekszik túlharsogni a regnáló erőt kiszolgáló médialakájok őrjöngő zajszennyét.


Kérem, frissítse Homo Sapiens-ét a legújabb Poszthumánra!

» » írás

Az egyre gyorsabb és kiszámíthatatlanabb ütemben fejlődő technológiai vágta, azonban kiváló televénye lett az ideának, melynek végső célja, hogy mindörökre túllépjen az ember a természeti korlátain. A távlati cél pedig nem kevesebb, minthogy Ádám és Teremtője ujja, örökre eggyé forrhasson.