szerző / Répási Bálint

Jé, a reklámok hazudnak?

» » írás

A Volkswagen egyetlen balszerencséje, hogy autógyártóként a termékek bizonyos tulajdonságait kötelezően le kell mérni egy hivatalos és a valóságtól teljesen elrugaszkodott metódus szerint, s azokat kizárólag a réti sasok által olvasható méretű betűvel ráírni a plakátokra és a katalógusokba.


Zuckerberg, az internet Keresztapája

» » írás

Az emberek százmillióit naponta elérő Facebook lassan az internet minden területét uraló, hatalmas politikai befolyással bíró polipszerű trösztté válik.


Demokratikus valóságshow

» » írás

Szinte már álmunkból felkeltve tudjuk a népszerű mantrát, miszerint a legújabb közösségi médiafelületek és azoknak a használata radikálisan megváltoztatja az életünket. A "bezzeg régen" típusú szólamokon azonban kevesen tudnak túllendülni, s az például már sokkal kevésbé téma, hogy a demokráciát mennyiben forgatja fel a közösségi oldalak világa.


Az alapoktól kell újraépíteni az oktatást

» » írás

A hervasztó valóság ehhez képest az, hogy a rendszerváltás utáni kormányok mindegyike jól irányzott rúgásokkal igyekezett padlóra küldeni az oktatást, csak az mostanra jutott el odáig, hogy szinte mozgásképtelenné vált. Több mint tíz éve folyamatosan csökken GDP-hez mérten az oktatásra szánt összeg, s rendszerváltás utáni 1992-es 6,6%-os csúcsot nem hogy elérni, de még megközelíteni sem sikerült.


Megtűrt, de nem egyenlő

» » írás

A homofóbia-ellenes világnap, amelynek kapcsán a miniszterelnöknek annyit sikerült elmondania, hogy ez a téma "viccelődésre csábít", de természetesen itthon "egyensúlyi állapot" van. A diktatúrák jellemzően könnyen tudják a társadalmat a saját képükre formálni, kezükben van minden elképzelhető eszköz ehhez, le tudják gyártani futószalagon az ideális polgárt, akinek egy autója, két gyereke, egy párttagsága van.


Egy rendszer végnapjai

» » írás

A művészetet és a kulturális élet szereplőit rendkívül aljas módon használja fel a poltikai elit az önigazolására, az állami díjak és kitüntetések rendszerén keresztül. Ha egy művészt kitüntetnek, akkor már előre retteghet, hogy az ország egyik fele elé céltáblaként fogják felaggatni, mint hazaárulót és a nép ellenségét. Ha nem veszi át a díjat akkor ugyanez a forgatókönyv, csak a kormánypártot támogatók szemében fogják aljas árulónak beállítani.


Ilyen az új irány, Európa?

» » írás

A reménytelen helyzetből való egyetlen kitörési lehetőségként látták a görögök a Sziriza nevű radikális baloldali párt megszorításellenes programját, amelynek realitása igencsak kérdéses, de ha bejön, Európában minden megváltozhat.     Radikális változás minden szinten A korábbi felelőtlen gazdaságpolitika és az ezt leplező kreatív könyvelés miatt kialakult válságot nem megfelelő hatással és külső segítséggel kezelő, jobboldali Új...


Követeljük a sajtó függetlenségét!

» » írás

A kulcsszó ugyanis nem a kiegyensúlyozottság, hanem a függetlenség. Nem a patikamérlegen kimért kormánypárti és ellenzéki megnyilatkozások megfelelő százalékos arányára van szükség a hiteles tájékoztatáshoz, hanem olyan szabad orgánumokra, amelyek nem az állami hirdetésektől és az aktuális hatalom felé hajbókoló befektetőktől teszik függővé saját tartalmukat és oknyomozási hevületüket, hanem csakis kizárólag saját, független szerkesztői elveiktől.


Személyre szabott bulvár

» » futószalag

A hatalmas népszerűségnek örvendő közösségi oldalak sikerének titka rengeteg ember érdeklődését felkelti, s nem csupán abból a szempontból, hogy mégis hogy a fenébe lehetett ebből ennyi pénzt csinálni csupán néhány év leforgása alatt. Ezen virtuális arany tojást tojó tyúkok ugyanis alapvetően megváltoztatták azt, amit eddig az emberek közötti kommunikációról gondoltunk vagy hittünk, pedig a Facebook, a Snapchat, a Twitter és társaik sokkal ősibb emberi ösztönre...