téma / eu

Európa burzsoái, egyesüljetek!

» » írás

Jean-Claude Junckert, a luxemburgi adóparadicsom egykori miniszterelnökét nagy fölénnyel választotta meg az Európai Parlament a Bizottság elnökének, Európa új urának. Juncker mögött felsorakozott az angol és a magyar miniszterelnök kivételével az összes európai kormányfő, továbbá az Európai Parlament három legnagyobb frakciója: a néppártiak, a szocialisták és a liberálisok egyaránt.


Minden adott egy valódi modern baloldali párt alapításához

» » írás

A pártállami örökségtől terhelt baloldali képződmények teljes felbomlása termékeny komposzt lehet egy valóban új, korszerű baloldali mozgalom elindulásához. Egész komoly társadalmi bázisra számíthat, ha hitelesen tudja képviselni a szabadság, a részvételi demokrácia, önkormányzatiság, európaiság, emberi jogok, ökotudatosság, népszuverenitás (függetlenség!) és szociális elkötelezettség alapértékeit, melyek egyszerre a korszerű baloldaliság fő értékei


A cserbenhagyás néma árulás

» » írás

Az Ukarjna felett szálló utasszállító gép lelövése volt Európa történetének legvéresebb terrortámadása: háromszáz halott, többségük uniós polgár. Ezért is zavaró, hogy hiába próbáljuk racionalizálni a tragédiát, hiába akarunk felelősöket keresni, ugyanis nincsenek közvetlen felelősök. Tévedés történt.