téma / oktatás

Új Bábel épül

» » írás

A modernitás talán legfájdalmasabb defektusa, hogy elveszett az általános műveltség. Nem az emberek lettek ostobábbak vagy tájékozatlanabbak, hanem az általános műveltségnek tekinthető ismeretanyag vált olyan mértékűvé, hogy már lehetetlen biológiai tárhelyen felhalmozni:


Az alapoktól kell újraépíteni az oktatást

» » írás

A hervasztó valóság ehhez képest az, hogy a rendszerváltás utáni kormányok mindegyike jól irányzott rúgásokkal igyekezett padlóra küldeni az oktatást, csak az mostanra jutott el odáig, hogy szinte mozgásképtelenné vált. Több mint tíz éve folyamatosan csökken GDP-hez mérten az oktatásra szánt összeg, s rendszerváltás utáni 1992-es 6,6%-os csúcsot nem hogy elérni, de még megközelíteni sem sikerült.


Tanult Magyarország nem ország - Zsellér Magyarország mennyország

» » írás

Az igazán cinikus és aljas figurák még a példátlan mértékű csonkolás közepette is önfeledten mocskolják a pedagógusokat, a szülőket meg a diákokat - mindazokat, akik szembe mernek szállni azzal a nemzetvesztő tébollyal, amelynek keretében az országot vezető politikusok magánzsebekbe és stadionokba öntik a magyarok következő nemzedékének jövőjét.


A holland példa: általános iskola 4-12 éves korig

» » idegen tollak

A számonkérés év közben szinte ismeretlen. Vannak ugyan röpdolgozatok hatodik osztálytól, ám ezek inkább a tanároknak jelentenek információt arról, hogy hogyan sikerült átadniuk a tananyagot. A számonkérés egyszerűen azért sem szükséges abban a formában, ahogy itthon megszokott, mert a tanárok állandó kapcsolatban vannak a gyerekekkel.