téma / technológia


Játékos jövőkép

» » futószalag

De gondoljuk csak bele, hogy mi lesz akkor, amikor nemcsak a játéktér, hanem a játékban szereplő döntéshelyzetek variabilitása és komplexitása is kitágul. Olyan alkotások születhetnek, amik korunk legjobb művészeti alkotásainál erőteljesebben és személyesebben lesznek képesek a reflexióra és az értékközvetítésre.


Istenek leszünk 200 éven belül?

» » idegen tollak

Akár már a belátható jövőben, 200 éven belül részben kiborg lehet az emberből, márpedig ez az emberiség és a biológia történetének legnagyobb változása lenne – állítja a jeruzsálemi Héber Egyetem történész professzora. Yuval Noah Harari ilyen mértékű változásra az élet 4 milliárd évvel ezelőtt megjelenése óta nem volt példa, hiszen ez egyben azt is jelentené, hogy a tudomány (legalábbis egyes emberek esetében) legyőzi a halált.


Az alapjövedelem védelmében

» » írás

A technológia elképesztő sebességgel fejlődik körülöttünk. Percenként a kezünk ügyébe kerül egy olyan eszköz, amiről tíz éve még azt se tudtuk volna, hogy eszik vagy isszák. A tudattalanunk mélyén pedig ott sorakoznak azoknak a tárgyaknak a képei, amelyeket egy évtizede még nap mint nap átkoztunk vagy áldottunk, ma azonban már csak halvány emlékük dereng.