téma / tv

Exek az édenben – hívogat a barbárság

» » írás

Ha a tévénéző az audiovizuális szennyezés pillanatnyi radioaktivitásának szintjét kívánja felmérni, akkor kifejezetten a legújabb valóságshowkat kell megtekintenie. A kultúra módszeres lerombolásán dolgozó producerek számára ez a kísérleti terep: itt lehet kipróbálni az újdonságokat, a legfrissebb fejlesztésű tömegpusztító televíziós törmelék lélekmérgező hatásának aktuális tapasztalatait.


ITT A PÉLDA, HOGY LEHET LEGYŐZNI ORBÁNT

» » írás

20-30 ezer ember békés demonstrációja is bőven elég lehet az érdekérvényesítéshez. Az ok egyszerű: a népvezér egész tekintélye és tekintélyuralmi rendszere annak a látszatnak a fenntartására épül, hogy a nép vele van, őt támogatja és legfeljebb marginális csőcselék lehet, aki lázongani próbál a nagy többség akarata és az ő személye ellen. Ennek a látszatnak a lerombolásához már egyetlen olyan demonstráció is elég lehet, mely megtölti a Kossuth teret.


Új Bábel épül

» » írás

A modernitás talán legfájdalmasabb defektusa, hogy elveszett az általános műveltség. Nem az emberek lettek ostobábbak vagy tájékozatlanabbak, hanem az általános műveltségnek tekinthető ismeretanyag vált olyan mértékűvé, hogy már lehetetlen biológiai tárhelyen felhalmozni:Bulvár: a hatalom új fegyvere

» » írás

Nehéz tehát véletlennek látni a Blikk hasábjain érkező „választ᾿ Hajós csipkelődésére: a bulvárlap az Emil.RuleZ! énekesének családi életébe, feleségével és gyermekeivel való kapcsolatába mártotta méregfogait.


A reality jövője

» » írás

Valaha azt hittem, hogy a valóságshow-k következő generációjában viagrával és egyéb drogokkal telepumpált szereplőket zárnak majd egy szobába, akik addig ki sem jöhetnek, míg legalább egy nemi erőszakra sor nem kerül, ha pedig nem elég jó a nézettség, bedobnak egy pisztolyt is a szereplők közé


Egy rendszer végnapjai

» » írás

A művészetet és a kulturális élet szereplőit rendkívül aljas módon használja fel a poltikai elit az önigazolására, az állami díjak és kitüntetések rendszerén keresztül. Ha egy művészt kitüntetnek, akkor már előre retteghet, hogy az ország egyik fele elé céltáblaként fogják felaggatni, mint hazaárulót és a nép ellenségét. Ha nem veszi át a díjat akkor ugyanez a forgatókönyv, csak a kormánypártot támogatók szemében fogják aljas árulónak beállítani.


A falka vadászni indul

» » írás

Az a karaktergyilkos hisztéria, ami Kovács István egykori olimpiai bajnok első hallásra valóban meglepő kijelentése nyomán elszabadult, két mechanizmust is leleplez. Az egyik az, hogy a fröcsögő kommentek és a heccelésre szakosodott portálok világában lehetetlen két mondatnál hosszabb összefüggést a lincselésre vágyó csürhe agyába eljuttatni.


Semmibe se kerülne

» » írás

A vér, a tragédia, a félelem adja el a kereskedelmi tévék hírműsorait. Ez a megfigyelés éppen annyira közhelyes, amennyire gyomorforgató. A hírműsor se több már, mint egy olcsó valóságshow, ahol a tudat gyarmatosítói valódi nyomorúsággal, valódi tragédiákkal kereskednek, épp csak a szereplőkről nem az emelt díjas sms-ek döntenek. Ezzel szemben kétszeres áron lehet értékesíteni például az életbiztosítással házaló cégek reklámhazugságait. Semmibe se...