téma / zsiday

A magyar beteg

» » idegen tollak

A hazai gazdaságba jutó EU-s támogatások valójában olyan hatással járnak, mint egy nyersanyaglelőhely felfedezése, hiszen minden erőfeszítés nélkül hirtelen nagy mennyiségű vagyon kezd beáramlani/képződni. Az EU-támogatás a mi olajunk.


Indulatos röpirat az EU-tagságról

» » idegen tollak

A legdurvább, hogy ezt olyan politikusok állítják, akik egy olyan időszakban irányíthatják az országot, amikor csak és kizárólag az EU-s pénzeknek köszönhetően van érzékelhető növekedés, és anélkül évek óta nulla közeli haldoklásban lenne a gazdaság.


Zsiday Viktor - A nullkamat csapdája

» » idegen tollak

A nulla közelébe történő kamatcsökkentés tehát egy perverz ösztönző, mert egy a várttal ellenkezően pont magasabb megtakarítást kényszerít a befektetőkre,ami egyben azzal is jár, hogy ezt a többletmegtakarítást valahova be kell fektetni, de mivel nincs értelmes hozamot kínáló célpont, ezért kényszerbefektetésekbe vándorol: bármibe belemegy, ahol legalább a hozam reménye megvan. Így eszközárbuborékokat gerjeszt.Stimulus? Stagfláció?

» » idegen tollak

Itt állunk tehát, a magyar történelem egyik legnagyobb pénzesőjében, évente megkapjuk ajándékba a magyar GDP 4-5%-át, és ebből sikerül kiszenvedni egy bő 3%-os növekedést. Nem egy világbajnok teljesítmény. Ilyen helyzetben villámgyorsan kellene konvergálnunk Európa felé, éves 6-8% növekedéssel, mert ha erre most nem vagyunk képesek, akkor hogy leszünk akkor, amikor elapad a manna? Nyilván sehogy.


Egy bankrendszer haláltusája

» » idegen tollak

A görögök legnagyobb problémája a bankrendszer állapota. Minden egyéb csak másodlagos. Képzeljük el, hogy hirtelen nem tudunk újabb forintokat előállítani, nyomtatni;ami van azt kivitték külföldre. Az ATM-ek nem adnak ki pénzt, és elkezdenek terjedni a pletykák, hogy az X bank csődbe megy, másnap pedig az hogy az Y, vagy az, hogy mindenki betétjének elveszíti a felét, stb. Mindenki annyit tud költeni, amennyi készpénze van. Leállnak a beszállítók, leállnak a gyárak,


Haramia állam

» » idegen tollak

Magyarország egyetlen, isteni szerencséje, hogy az EU ezermilliárdszámra lapátolja belénk a pénzt. Ez még pár évig így lesz, és addig lesz gazdasági növekedés - a mások pénzéből. Mihelyst azonban ez véget ér, Magyarország pont ugyanolyan brezsnyevi/putyini pangásba fog hullani, mint ahova most Oroszország süllyed.


Magyar költségvetés: nincs meglepetés

» » idegen tollak

És ez mind szép és jó is lenne, ha nem tudnánk, hogy valójában nem ezekkel kéne pepecselni, hanem a nagy dolgokhoz kéne hozzányúlni, és az egész államstruktúrát, az állam-gazdaság-társadalom viszonyát kéne újragombolni/gondolni, különben nem fogunk sose felzárkózni Európához.


Zsiday Viktor - Még Svájc

» » idegen tollak

És ezzel nem csak a saját hitelességüket rontották el, és nem csak a svájci gazdaságnak adtak egy pofont, hanem a globális pénzügyi rendszert is veszélybe sodorták. Ez a döntés borzalmas, de ami igazán durva az a kivitelezése volt, ami elképesztő felelőtlenségre és felkészületlenségre utal..


Svájci frank boom (a fejbe)

» » idegen tollak

Mindemellett Svájc jelentős külkereskedelmi mérleg többlettel is rendelkezik, és a korábban felvett sok-sok svájci hitelt is fizetik vissza az emberek a világ minden táján. E három erő eredőjeként a svájci frank évek óta felértékelődési nyomás alatt volt.